De ervaring met VarexHuis van Ingmar en Ted

De ervaringen met VarexHuis van Ingmar en Ted

“Wij wilden ons huis ‘anders dan anders’ maken”

We gaan op visite bij Ingmar en Ted in Noord-Holland. En meteen valt dit woonhuis op door een originele plek en natuurlijk door de twee kleuren. Bij nadere beschouwing is de gele baksteen ongevoegd en het witte gedeelte wel gevoegd maar in eigen beheer wit gekeimd (duurzame lakverbinding). De ‘bekleding’ met de ‘inzetstukken’ beneden maakt dit huis natuurlijk tot iets aparts en het puntdak met de ossenoogjes maakt de rest keurig af. Deze woning is gebouwd naar het VarexHuis concept, thuisbasis Barneveld. Dit is een flexibel concept “en dit slimme bouwproces laat meer dan genoeg ruimte voor eigen inbreng” aldus de trotse bewoners die nog een leuk verhaal hebben bovendien.

Origineel en toch passend

Wat je niet direct in eerste opslag kunt zien is het feit dat deze perfecte bouwkavel van Ingmar en Ted al een tijdje klaar lag, nota bene in hun eigen tuin (!), dus het zoeken naar een goede plek was eigenlijk een wassen neus. Ingmar: “Deze plek was voorheen een graslandje met twee aardige kastanjebomen erop, we mochten in feite het perceel splitsen en verkregen een bouwvergunning voor het nieuwe deel. Zodoende konden we de oude woning verkopen en zelf aan de slag gaan op dit gedeelte, mits je de bouwvergunningen op tijd krijgt maar dat is uiteindelijk ook gelukt.”

“De buurtjes moesten wel even wennen aan deze bijzondere situatie en het feit dat er nu plotseling een nieuwe woning op de hoek zou verschijnen, zeker als je bomen gaat ruilen voor steen. Natuurlijk vonden wij dat we dan ook rekening moesten houden met die omwonenden en we hebben dan ook geprobeerd de stijl van beide buurwoningen in dit ontwerp te laten terugkomen. Gelukkig vond ook de welstand het ontwerp geslaagd en met snelle instemming werd het een bijzonder jasje van mooie (bak)steen én met wit keimwerk, overigens werd het wit later door onszelf ingevuld.”

Als we rond de woning lopen valt op dat het geheel nog vrij hoog is, als je ervoor staat. Verder is dit een woning die echt van alle kanten een ander gezicht heeft. Rechts zit overigens nog een aangebouwde garage. Aan leuke details verder geen gebrek: de gootklossen bijvoorbeeld, de strakke gootlijst met een goot van zink en dito leidingen, de grappige hoge ramen die tot de grond toe doorlopen, het strakke, keramische pannendak met aan één kant de zonnecollectoren. Overigens is er nog een lichtlens toegepast, een gratis manier om in een donkere hoek licht van buiten door een slim stelsel van lenzen te vangen en binnen te verspreiden, de lichtlens is van buiten onzichtbaar. Van buiten wel zichtbaar is de jacuzzi die in de voortuin staat. Uiteindelijk zijn de twee kastanjes verdwenen maar er is toch nog een redelijke voortuin overgebleven! De garage-aanbouw past perfect, hier is een luifelachtige ‘pet’ als begin van een eventuele carport. De jaren-dertig-achtige raampjes doen het naast de hoge ramen leuk. Een blikvanger dus!

Snel en flexibel

Een blikvanger in eigen tuin, dat was nu precies wat Ted en Ingmar graag wilden: “Iets anders dan een standaard huis, de flexibele systeembouw van VarexHuis laat dat prima toe! Aanvankelijk wil je wel een heleboel maar je bent nog onwetend over wat er allemaal mogelijk is, plus wat de kosten zullen zijn. Toen kwamen we VarexHuis tegen tijdens een bezoekje op een woonbeurs en wij vonden de mogelijkheden die zij boden zeer geschikt. Vooral ook de bouwsnelheid sprak ons erg aan. Wij konden uiteindelijk deze nieuwe woning in goed overleg met huisarchitect Te Kiefte ‘anders dan anders’ maken, er werd geluisterd naar onze wensen.”

“Zo werd het dus een bijzonder huis, ook met een licht moderne vleug. Bovendien zit er van de buurtjes ook iets in. Verder nog wat leuke details, bijvoorbeeld de ‘inzetstukken’ met de opvallende, geel gemêleerde baksteen, de hoogte met de twee etages, en we zagen bij VarexHuis op een open dag die grappige ronde venstertjes (kunnen ook open), plus de langere, hoge raampartijen beneden. Wij hebben zelf de bovenste stenen wit gekeimd en dat zal hopelijk nog wat jaren meegaan. Trouwens, het idee voor de two-tone is van de architect Te Kiefte maar de baksteen voor de inzetstukken heeft Ted na ampel beraad zelf uitgezocht; een tip van de metselaar was om dit gedeelte ongevoegd te laten. We hebben veel aan VarexHuis gehad maar we hebben ze dan ook veel vragen gesteld!”

De kavel is uiteindelijk niet eens zo heel groot met 500 m2 maar zoals dat gaat bij hoekkavels is de ruimte-indruk veel groter. De woninginhoud is met 750 m3 nog aanzienlijk. VarexHuis werkt met een flexibel betondelen systeem en bijvoorbeeld met traditioneel metselwerk als gevelbekleding. Er werd hier, mede in verband met de korte afstand tot de buren (en zichzelf…) geschroefboord met de heipalen. De bouwtijd is beperkt gebleven tot slechts een half jaar.

Verrassend interieur

Ook met de interieurwensen kon het slimme VarexHuis systeem flexibel inspelen op de woonwensen. “Binnen wilden we graag een aparte kamer voor onze drie kinderen. Ook de uitbouwen in de woonkamer, de keukenuitbouw, een speciale speelhoek voor de kinderen, een erker en andere indelingen waren gewoon mogelijk. Wij willen hierbij graag nog eens aangeven dat we ook tijdens de ‘open dagen’ die VarexHuis meestal bij oplevering organiseert, veel goede ideeën hebben opgedaan! Zij begeleiden het bouwproces uitstekend, je kunt altijd vragen stellen, ze letten ook uit zichzelf op details, er zijn hoge kwaliteitseisen.”

Inmiddels is dit gezin met drie kinderen buitengewoon gelukkig in deze two-tone blikvanger die binnen een half jaar werd gerealiseerd; ruim en licht wonen op een haast ondenkbare plek: in je eigen, voormalige slagschaduw!

Kavel & Huis, uitgave 2-2014

 

Bekijk alle foto’s op de website van Kavel & Huis

Meer weten?

Wilt u meer informatie over de woning van Ingmar en Ted? Onze adviseurs vertellen u er graag over.

Informatie aanvragen
Blijf altijd op de hoogte met onze digitale nieuwsbrief

AANMELDEN VOOR DE NIEUWSBRIEF